Фахово і організаційно фонд готовий до активної роботи із забезпечення житлом ВПО

Сьогодні, 26 лютого, голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук виступив на нараді робочої групи з питань реалізації права на житло внутрішньо переміщених осіб. Робочу групу очолює віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Очільник Фонду надав інформацію про досвід Держмолодьжитла у сфері забезпечення житлом ВПО. Він наголосив, що Фонд є єдиною державною інституцією у житловій сфері, яка має у своїй діяльності чітке соціальне спрямування. Програми установи спрямовані на забезпечення власним житлом насамперед тих категорій громадян, які потребують державної підтримки.

Держмолодьжитло здійснює житлове кредитування ВПО за такими програмами:

- пільгове іпотечне кредитування за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW): один з найбільш ефективних механізмів забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Програма має унікальні для України умови, є затребуваною серед цільової групи громадян. Сьогодні в реєстрі кандидатів перебувають 35,6 тис. осіб, за час реалізації першої фази програми надано пільгові кредити 669 сім’ям ВПО, забезпечені власним житлом 1564 громадянина. Наразі завершується підготовка до старту другої фази цього проєкту.

- пільгове молодіжне кредитування за рахунок власних коштів Держмолодьжитла (постанова КМУ від 11.05.2011р. №488): за програмою забезпечені житлом 106 родин ВПО;

- надання пільгового довгострокового державного кредиту ВПО, учасникам АТО/ООС на придбання житла (постанова КМУ від 27.11.2019р. №980): за час реалізації програми забезпечені житлом 129 родин ВПО. Водночас у реєстрі на участь у програмі перебувають 8434 кандидатів з числа ВПО;

- 2022 року в межах Постанови КМУ №495 профінансовано пілотну програму надання житла, придбаного Держмолодьжитлом за рахунок 100 млн грн коштів гуманітарної та іншої допомоги. За цією програмою придбано 60 квартир: Сумська область – 12, Житомирська – 8, Київська – 19, Чернігівська – 21. Квартири перебувають на балансі Держмолодьжитла. Наразі в цьому тимчасовому житлі на підставі договору безоплатного найму мешкають 245 осіб – ВПО і тих, чиє житло зруйноване внаслідок війни.

- в умовах скорочення фінансування з державного бюджету Фонд продовжує виконання регіональних житлових програм, які фінансують місцеві бюджети і адмініструють регіональні відділення Держмолодьжитла. Цього року реалізуються 55 регіональних житлових програм, з них 2 передбачають саме забезпечення житлом ВПО і 7 комплексних програм, які включають порядки забезпечення житлом ВПО.

- Держмолодьжитло володіє регіональною мережею і має напрацьований досвід, який дає змогу посилити можливості органів влади і місцевого самоврядування в реалізації широкого набору інструментів забезпечення житлом переміщених осіб, - резюмував свій виступ Микола Марчук. - Ми працюємо без залучення інших фінансових установ. Пряма робота наших фахівців з клієнтами дозволяє швидко реагувати на потреби людей і виклики, ухвалювати оперативні рішення з урахуванням індивідуальних потреб українських громадян.