Про можливості Фонду у вирішенні житлової проблеми ВПО – на зустрічі з головою спеціальної комісії ВР

 

5 січня голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук провів робочу зустріч із народним депутатом України, головою Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України Павлом Фроловим і співробітниками секретаріату ТСК.

Спеціальну комісію для захисту прав ВПО парламент створив 21 грудня 2023 року, вона саме приступає до роботи. Стратегічне завдання комісії – вплинути на зміну якості державної політики щодо внутрішніх переселенців, сприяти задоволенню їхніх базових потреб, соціалізації та інтеграції до нових громад.

Наголос у спілкуванні був зроблений на наявних механізмах забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Очільник Фонду стисло ознайомив представників комісії ВР з історією Держмолодьжитла і набутим досвідом установи в реалізації державної житлової політики. Було зазначено, що ВПО як окрема категорія вперше з’явилися у програмах Фонду 2017 року. Із 2022 року явище внутрішнього переміщення набуло масового характеру.

Станом на сьогодні маємо 4,9 мільйона зареєстрованих ВПО, повідомив Павло Фролов. На жаль, досі держава змогла забезпечити житлом лише менш ніж 1% переселенців: у місцях тимчасового проживання мешкає лише близько 46 тисяч переміщених осіб. Це питання гостро потребує системних рішень.

У свою чергу, Микола Марчук зазначив, що Держмолодьжитло має значний досвід та інституційні можливості для ефективної реалізації державної політики сприяння реалізації права ВПО на житло. Програми є, їхні умови прийнятні для людей, потрібно лише регулярно наповнювати ці програми фінансами. Це забезпечить відчутний результат для сімей, які зазнали лиха внутрішнього переміщення.

З огляду на ситуацію в нашій державі та безумовну пріоритетність фінансування потреб оборони з державного бюджету реальним джерелом фінансування житлових програм для потреб ВПО залишається підтримка іноземних партнерів, ішлося під час зустрічі. Ще одне джерело – місцеві бюджети, адже існує позитивний досвід співпраці Держмолодьжитла з органами місцевого самоврядування в низці регіонів країни у реалізації регіональних житлових програм.

 

За підсумком спілкування парламентська комісія вивчатиме наявні можливості системного розв’язання житлового питання, надзвичайно гострого для переміщених осіб, і вноситиме законодавчі та інші ініціативи, спрямовані на допомогу українцям, що втратили дах над головою внаслідок війни.