Співпраця з ОМС – унікальна перевага Фонду: регіональні житлові програми працюють

Держмолодьжитло напряму, без структур-посередників працює в регіонах як виконавець місцевих житлових програм. Три десятиліття накопиченого досвіду, професіоналізм співробітників регіональних відділень, здобута довіра місцевих органів влади і доведена ефективність у реалізації житлових програм – на цій надійній і міцній основі навіть у роки великої війни Фонд продовжує співпрацю з органами місцевого самоврядування.

Позитивною тенденцією 2023 року стало активне відновлення, попри дію воєнного стану, реалізації місцевих житлових програм. Більш ніж утричі, до 196,2 млн грн, зросло за підсумками року фінансування житлових програм із місцевих бюджетів.

За рахунок коштів місцевих бюджетів різних регіонів України громадянам, а це молоді сім’ї, учасники АТО, ВПО, працівники бюджетної сфери, 2023 року надано 142 пільгові довгострокові іпотечні кредити. У межах реалізації місцевих житлових програм у національну економіку залучено 252,7 млн грн інвестиційних коштів.

Наразі у низці регіонів триває робота з продовження на новий термін дії програм забезпечення житлом мешканців громад на пільгових умовах.

Так, у січні 2024 року в Хмельницькому наказом першого заступника начальника обласної військової адміністрації Сергія Тюріна затверджено Обласну комплексну програму соціальної підтримки ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України на 2024-2025 роки.

Один із напрямків програми – надання пільгових довгострокових кредитів для придбання житла ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України з погашенням їх за рахунок бюджетних коштів.

Щороку при формуванні обласного бюджету планується передбачати цільові кошти на реалізацію програми.

 

Проєкт Положення про порядок надання пільгових довгострокових житлових кредитів до Програми зараз перебуває на погодженні у департаментах ОДА.

Також подовжено до 2026 року термін дії Хмельницької обласної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 20 грудня 2012 року.

 

Учасником обох програм є відділення Держмолодьжитла "Хмельницьке регіональне управління".