Україно-німецька програма житлового кредитування ВПО: портрет позичальника

Майже три роки працює в Україні програма іпотечного пільгового кредитування внутрішньо переміщених осіб за кошти гранту уряду Німеччини, наданого через банк KfW.

Завершено перший етап цього проєкту, протягом якого Держмолодьжитло провело 15 етапів незалежного комп’ютерного відбору отримувачів кредиту серед зареєстрованих кандидатів.

Невдовзі Фонд спільно з Мінреінтеграції повернуться до проведення відборів вже у межах другого етапу програми.

Умови проєкту дуже вигідні для позичальників (незмінна відсоткова ставка 3% річних, мінімальний перший внесок, тривалий термін кредитування), що є причиною значного попиту: в електронній черзі наразі зареєстровані майже 36 тис. громадян – вимушених переселенців.

Яким є типовий позичальник за цією програмою? Статистичні дані дають змогу відповісти на це питання. Чи впізнаєте ви себе у цьому усередненому портреті?

Отже, перша фаза проєкту тривала з 2021 до 2023 року. За цей час сім’ї ВПО отримали 667 іпотечних кредитів на загальну суму понад 934,4 млн гривень.

За гендерною ознакою склалася приблизна рівність: жінок-позичальників налічується 52%, чоловіків – 48%.

За ознакою джерела доходу 27% позичальників є фізичними особами – підприємцями, 69% – найманими працівниками. 4% – інше (незалежна професійна діяльність, догляд за дитиною).

Понад половина кредитів, 56%, надані у Київській області й Києві.

37 років становить середній вік позичальника. Тобто чимало отримувачів іпотеки за цією програмою є молодими родинами, які вирішили будувати своє майбутнє у своїй державі.

3 особи у середньому входять до складу сім’ї користувача житловим кредитом за кошти уряду Німеччини. Отже, в родинах наших клієнтів – учасників цього проєкту у середньому виховують по одній дитині.

Середня вартість житла, що придбається, згідно з договором купівлі-продажу  – 1,6 млн грн.

Середня площа квартири, яку сім’ї купують у кредит, – 57,63 кв. м.

Усереднена родина щомісяця сплачує за таким кредитом (тіло і відсотки) близько 9 тис. грн. Це співставно або й дешевше за орендну плату в столиці та більшості великих міст.

Середній строк, на який родини оформлюють кредит, – 246 місяців.

Висновки робіть самі. Держмолодьжитло зі свого боку з нетерпінням чекає і робить все від нас залежне для старту другої фази цього проєкту, так потрібного українцям, що зазнали лиха внутрішнього переміщення внаслідок розв’язаної агресором війни.

Нагадаємо, з умовами програми можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитла.

 

Подати заяву для участі в програмі можна при особистому зверненні до будь-якого відділення Держмолодьжитла або в електронній формі – через державний портал електронних послуг ДІЯ.