Наталія Козловська: Наша мета – відбудувати житло з урахуванням найкращого міжнародного досвіду

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська виступила на засіданні 84-ї Сесії Комітету містобудування, житлового господарства і землекористування ЄЕК ООН у Женеві.

Під час своєї доповіді вона різко засудила збройну агресію росії, представила результати України у відновленні пошкодженого житлового фонду та майбутні плани у цьому напрямку.

«За оцінками Світового Банку внаслідок російської агресії житловий сектор постраждав найбільше серед інших галузей: загальна шкода оцінюється у понад $50 млрд. Найбільше постраждали багатоквартирні будинки. Потреби у відбудові та відновленні з урахуванням принципу “build back better” складають близько $68 млрд.

Попри бойові дії, Україна проходить трансформаційний процес. Він передбачає кардинальне переосмислення та осучаснення житлової та містобудівної сфер, які є ключовими у процесі відбудови українських громад. Для цього ми не тільки розробляємо проєкти відповідних законів і комплексні програми відновлення громад, але й впроваджуємо інформаційні технології та цифровізуємо містобудівну документацію. Зокрема активно функціонують Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ), цифровий реєстр знищеного та пошкодженого майна, а також цифрова екосистема для підзвітного управління відбудовою DREAM», – зазначила у своєму виступі Наталія Козловська.

Для законодавчої основи відбудови постраждалого житла прийнято Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна».

У травні 2023 року Міністерство запустило проект по наданню громадянам компенсації для відновлення пошкодженого житла – проект єВідновлення. Перший етап проекту – компенсація для проведення легких ремонтів. На сьогодні виплачено близько півтора мільярди гривень для 16 000 родин. Також, у липні 2023 було розпочато реалізацію наступного етапу програми – надання компенсацій за знищене житло.

За словами Наталії Козловської реалізація цих ініціатив сприятиме поверненню до постраждалих громад громадян, які були змушені залишити домівки через збройну агресію росії.

desc

Також було проведено ряд двосторонніх зустрічей з керівництвом ЄЕК ООН, представниками США, Фінляндії, Швейцарії, ООН Хабітат.

Домовились розширити співробітництво у модернізації житлової та містобудівної політики, залучити передовий досвід для розроблення законодавства, та вдосконалення регулювання за напрямками:

  • поводження з відходами від руйнувань
  • допомога територіальним громадам у розробці містобудівної документації, впровадження містобудівного кадастру
  • розробка нового житлового законодавства
  • аналіз нормативної бази у сфері цивільного захисту

ЄЕК ООН має багаторічну історію співпраці з Урядом України направлену на формування механізмів сталого розвитку у сфері житлової політики та містобудування. Одним із таких заходів підтримки є проєкт «Об’єднані нації для українських міст».

Офіційний сайт Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.