Приєднання України до Банку розвитку Ради Європи – важливий крок до забезпечення ВПО житлом

13 квітня в режимі онлайн відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань членства України у Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ). Захід відкрили міністр розвитку громад та територій України, голова робочої групи Олексій Чернишов і керуючий Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі. У засіданні взяли участь постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, представники низки міністерств і відомств та фахівці БРРЄ.

Вітаючи членів групи з початком роботи, Олексій Чернишов наголосив: «За даними Міжнародної організації з міграції і Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, в Україні налічується близько 7 млн внутрішньо переміщених осіб, 4,2 млн біженців виїхали з нашої держави. Багатьом з них нікуди повертатися: їхнє житло зруйноване або пошкоджене. Наше завдання – повернути українців додому, забезпечити їх житлом. Вдячний вам за те, що в нелегкий для України час ми започатковуємо співпрацю, яка сприятиме посиленню міжнародної підтримки післявоєнної відбудови нашої країни і забезпеченню наших громадян житлом. Зі свого боку готові ухвалити необхідні рішення, щоб без затримок пройти шлях до вступу України в БРРЄ».

Карло Монтічеллі запевнив у солідарності Банку і всієї світової спільноти з українським народом у боротьбі з агресором і заявив про готовність БРРЄ до спільної розробки ефективних житлових програм для наших громадян.

Було обговорено подальші кроки для вступу України до БРРЄ, визначено конкретні завдання і терміни їх виконання.

Нагадаємо, міжвідомчу робочу групу з питань членства України в Банку розвитку Ради Європи утворено 13 березня 2022 р. за ініціативою Міністерства розвитку громад та територій України. Завданням групи є організація офіційних перемовин з банком про умови приєднання України до БРРЄ.

У Резолюції 2198 (2018 р.) «Гуманітарні наслідки війни в Україні» Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Банку розвитку Ради Європи з проханням створити доступні кредитні програми підтримки житлових проєктів для вразливих верств населення України, у т.ч. внутрішньо переміщених осіб. Одночасно ПАРЄ закликала уряд України розглянути можливість приєднання до Банку розвитку Ради Європи.

У коментарі пресслужбі Держмолодьжитла секретар міжвідомчої групи, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зазначив:

- Держмолодьжитло з 2018 року відстоює доцільність приєднання України до Банку розвитку Ради Європи. Сподіваємося, зараз нарешті буде зроблено цей важливий крок, який допоможе отримати дах над головою вимушено переміщеним особам, яких значно побільшало внаслідок збройної агресії РФ проти України.

 

Довідка.

Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) – банківська установа, що має винятково соціальну спрямованість, ключовий інструмент реалізації політики соціальної солідарності і згуртованості в Європі. Від інших банків БРРЄ відрізняється неприбутковим характером діяльності, що дає змогу надавати позики державам-учасницям на значно більш вигідних за ринкові умовах. БРРЄ має експертний потенціал у житловому будівництві, спорудженні об’єктів цивільної інфраструктури, освіти, охорони здоров’я. Це відкриває можливість створювати проєкти, що оптимально відповідають потребам держав-бенефіціарів.

БРРЄ засновано 1956 року вісьмома державами-членами Ради Європи для вирішення проблем біженців, з якими Європа зіткнулася після Другої світової війни. Головна мета житлових проєктів Банку – сприяти доступу до достойного і доступного житла для малозабезпечених і осіб середнього достатку через надання позик або зменшення дефіциту житла (будуючи нове житло або відновлюючи наявний житловий фонд).

Із 1956 року загальна сума схвалених проєктів банку в житловому секторі перевищила 11 млрд. євро. Наразі БРРЄ реалізує 13 діючих проєктів у Албанії, Боснії і Герцеговині, Молдові, Чорногорії, Румунії, Сербії, Македонії.

Сьогодні членами БРРЄ є 40 держав-членів РЄ, Ватикан і Косово. Основна діяльність банку спрямована на 22 держави Центральної, Східної і Південно-Східної Європи. Держави можуть одночасно бути донорами і отримувачами позик. Україна як член Ради Європи має право на приєднання до банку.

 

Приєднання України до БРРЄ допоможе взяти участь у міжнародних інвестиційних проєктах, залучати іноземні інвестиції для забезпечення житлом українців, які постраждали внаслідок війни, розробити нові житлові програми, сприятиме модернізації державної житлової політики в нашій державі.