Сергій Комнатний: «Відповідь на житлову потребу ВПО має бути швидкою, ефективною і прозорою»

28 квітня 2022 р. відбулося засідання керівного комітету проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Проєкт реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеґрації відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №451 від 28.04.2021 р., за рахунок коштів ґранту Уряду Німеччини, наданих через Кредитну установу для відбудови (KfW).

У засіданні, яке частково пройшло в режимі онлайн, взяли участь голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, представники Мінреінтеграції, банку KfW та Імплементаційного консультанта IPC GmbH.

Обговорювалися результати проєкту від початку його реалізації, у т.ч. 7 і 8 рандомних відборів учасників, стан погашення заборгованості за виданими кредитами на 01.04.2022 р., шляхи удосконалення програми.

Було зазначено, що із середини 2021 р. до лютого 2022 р. проведено 8 рандомних відборів, за результатами яких визначено 1 300 сімей ВПО – учасників проєкту. Опрацьовано документи 1150 переможців (опрацювання результатів відбору №7, який відбувся 25 січня 2022 р., не завершено. Опрацювання відбору №8 від 15 лютого 2022 р. зупинено на початковій стадії через початок воєнних дій в Україні).

На цей час у межах проєкту надано 330 кредитів на придбання житла на загальну суму 381,9 млн. грн.

З ініціативи керівництва Держмолодьжитла окремо обговорювалися пропозиції щодо зміни цільового спрямування проєкту з урахуванням нових обставин – збройної агресії РФ проти України і спричиненого нею значного збільшення кількості ВПО в нашій країні.

«Часу на вагання у нас немає, - наголосив Сергій Комнатний. – Терміново потрібні нові інструменти вирішення житлової проблеми мільйонів наших громадян, які позбулися даху над головою внаслідок війни. Таким людям мають бути запропоновані як сталі рішення у вигляді підтримки з боку держави у придбанні постійного житла, так і надання повністю придатного для проживання житла в оренду з можливістю його подальшого викупу».

Держмолодьжитло надало міжнародним партнерам пропозиції щодо співпраці в придбанні тимчасового соціального житла для потреб ВПО. За окремим наполяганням керівництва Фонду, всі процеси в оновленому проєкті мають відбуватися під контролем міжнародних консультантів.

foto 2 news 28 04 22

Нагадаємо, 19 квітня з ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України Уряд нашої держави розширив механізми забезпечення житлом наших громадян, які внаслідок збройної агресії росії змушені переселитися з небезпечних регіонів в інші області України.

«Наразі понад 10 мільйонів українців вимушено покинули свої домівки через збройну агресію росії проти нашої країни. З них 6,5 мільйонів залишилися в Україні та оселилися в більш безпечних регіонах держави. Уряд напрацьовує механізми, які допоможуть забезпечити житлом внутрішньо переміщених осіб. Прийнято постанови, якими визначено додатковий механізм отримання тимчасового житла внутрішньо переміщеними особами», – повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Зокрема, Уряд ухвалив постанову «Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб». Нею затверджено Порядки формування фондів житла для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Будувати таке житло будуть у регіонах України, де не ведуться бойові дії, за типовими проєктами із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва.

 

Фінансування цих заходів можливе за рахунок державних коштів, коштів статутного капіталу Держмолодьжитла, місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, інших джерел, не заборонені законодавством.